marți, 19 iulie 2011

Cetatile Dacice - Partea a 2a - Sarmizegetusa

Cea mai importanta dintre cetatile dacice este Sarmizegetusa. Aflata pe o stanca, la o altitudine de 1200 metri, Sarmizegetusa a reprezentat centrul militar, administrativ, politic si religios al dacilor in vremea lui Burebista si al lui Decebal.

Drumul pana la cetate se face destul de greu, pentru ca drumul este unul forestier, plin de gropi si se afla la o distanta de aproximativ 25km de Costesti - Satul de Vacanta. Oricum, este frumos peisajul, iar cand am fost, nu era prea populata zona. Trebuie amintit ca aici se fac o gramada de pelerinaje, ceea ce poate fi extrem de neplacut, pentru ca se aglomereaza foarte tare cetatea si este greu sa faci poze sau sa te bucuri de linistea oferita de acest minunat loc.

Din nefericire penru noi, cetatea nu este intr-o conditie prea buna, nu este ingrijita cum ar trebui si... nu este pretuita decat de unii. Sunt multe, foarte multe locuri inca nedescoperite in jurul cetatii. Niciodata nu au fost fonduri pentru asa ceva. Se mai stie, tot ca un lucru negativ, ca locurile au fost "scormonite" dupa aurul dacic (o bratara dacica poate avea pana la ~2kg de aur). Extrem de mult aur a fost scos si de romani dupa cucerirea dacilor. Se spune ca peste 1700tone de aur si dublu in argint au scos romanii de pe teritoriul Daciei.

Cetatea este un loc aparte, este linistitor, este pozitiv. Asa am simtit eu. Mi-a placut enrom si mi-a facut o deosebita placere sa stau acolo cateva ore.

Drumul...
Nu toti supravietuiesc drumului...

Panoul care te intampina la intrarea in cetate:

Primele ziduri... ce-au mai ramas din ele, pentru ca romanii au distrus pana la temelie toate cetatile dacice, dupa ce le-au cucerit...
Evident, numele prostilor pe toate stancile...
Urmeaza apoi un drum prin padure, un drum si o padure extraordinare...
Sistemul de canalizare, care era unul destul de avansat...

Unul dintre pelerini (nu ma refer ca avea pelerina de ploaie)...

Si mai multi pelerini, care ocupa cel mai important loc din Sarmizegetusa... pentru ca e cel mai incarcat de energie... asa ca ia-ti adio de la poze cu ruine fara ei.

2 comentarii:

  1. Foarte frumoase pozele, mersi de ele.

    Daca puneai 1 poza cu o femeie precis aveai deja 100 de comentarii, nu mai apreciaza multa lume ce avem in Romania, ne ducem in alte parti, ma tot uit la pozele si din alte posturi, absolut uimitor ce tara frumoasa avem.

    RăspundețiȘtergere
  2. Din nefericire pentru noi, este discutabila treaba in care noi ne ducem in alte parti. Ne ducem in alte parti nu neaparat ca e mai frumos, ci pentru: infrastructura, servicii net superioare, curatenie, civilizatie. La noi te duci pentru peisaje si locuri salbatice, te duci mereu ca intr-o aventura, te rogi sa nu te fure, esti degustat de mizerie etc. Cand o sa ne mai civilizam, o sa se aglomereze si la noi, exact ca-n afara.

    RăspundețiȘtergere