marți, 20 august 2013

Muntii Fagaras - Negoiu

Anul acesta am stat la cort... prea mult as zice :)
Se pare ca am recuperat multi ani in care nici nu ma gandeam la cazarea la cort.

Dupa mai multe tentative de a face diverse varfuri, iata ca intr-un final s-a concretizat in aceasta tura de la Negoiu. Totul a pornit de la o intrebare... facem Negoiu in week-end? Raspunsul a fost unul impulsiv, spontan: Da, facem!

Asadar, se pare ca planetele au cam fost pe aceeasi linie si am pornit intr-o sambata de dimineata, catre lacul Balea, unde aveam sa lasam masina si de unde aveam sa pornim catre varful Negoiu. Drumul a fost liber, chiar foarte lejer. Am apreciat lipsa incidentelor si a accidentelor de pe drumuri, vremea se anunta foarte buna - chiar am sunat la INMH si am intrebat cum o sa fie vremea. Raspunsul foarte cald din partea meteorologului de serviciu: "Fara vant, ceata si ploaie, atat sambata cat si duminica". Excelent!

Ajungem asadar la Balea, lumea era destul de putina, dar incepeau sa vina... Talciocul ala de prost gust si mizeria de acolo m-au facut sa-mi aduc aminte niste injuraturi... aparent de mult uitate. Mda, pacat, mare pacat ca nu stim sa apreciem ce ne-a lasat natura si ca ne batem joc de tot ce ne inconjoara.
Cu aceasta ocazie constatam ca starea meteo nu prea se pupa cu ceea ce aflasem cu numai o zi inainte.
Frig... ceata, picaturi de ploaie... frumos. Ca la munte. Cam prea ca la munte :)

Pornim ascensiunea. Evident, luati cu vorba si cu distractia, gresim un pic drumul. Ne intoarcem. O luam pe calea cea buna. Urcam iar. Ceata este din ce in ce mai densa. Vantul si frigul destul de "la datorie".
Dupa ceva vreme si o pauza de masa, ajungem la baza varfului pe care mi-a confirmat ca il urasc sincer :)
Este vorba de varful Laitel - 2390m. Da, repet, l-am urat. Acum... mi-a mai trecut. Dar atunci... ma rog, se intelege ideea.

Dupa ce-l "dovedim", ne continuam drumul catre Lacul Caltun, care se vedea foarte frumos de pe Laitel. Si coborarea a fost destul anevoioasa, dar parca mai bine cobori decat sa urci (discutabil, stiu... dar in cazul asta, asa a fost). Ajungem intr-un final la Caltun. Vant puternic, frig. Ne instalam corturile, inspectam un pic si zona, "vizitam" refugiul, admiram lacul, muntii... tot. E un sentiment placut.

Noaptea a fost destul de obositoare din cauza vantului care sufla in rafale puternice. Unii au dormit, altii mai putin.

A doua zi... la fel. Ceata si vant. Unii pleaca catre Negoiu. Ca si observatie... foarte multi turisti. Sau muntzomani. De toate felurile si de toate varstele. Destul de civilizati. Foarte bine asa. Macar in varf de munte sa fie civilizatie si curatenie.

Marele meu stes era ceea ce vedeam din cort... Laitel, pe care trebuia sa-l mai "dovedesc" inca o data.
Soarele isi face aparitia si vantul se mai domoleste, uneori chiar dispare. Minunat ca se poate vedea aproape totul, chinuitor pentru ca aveam de urcat "monstrul" :)

Dupa un drum mult mai frumos, pentru ca puteam admira imprejurimile, ajungem iar la Balea. De data asta este mult mai crunt ceea ce vedem acolo. Totul plin de masini, de "oameni". Cocalari peste tot. Gretos.

In fine, plecam... ne mai oprim pe drum pentru o cola si cafea si apoi o intindem spre casa.
Recomandari:
- sa aveti mereu un plan de backup.
- nu va jucati cu muntele, cel putin nu pe traseul asta, ca s-ar putea sa aveti surprize.
- fara bocanci si echipament atat pentru vreme buna si rea... uita ca vrei sa urci.
- fara apa... esti cam in pericol, mai ales daca este soare (la dus, cand era ceata si frig, nu am baut decat 1/2 de litru de apa, tot traseul. La intors, cand era un pic mai cald, dar soare puternic... am baut aproape 2 litri. Apa mi s-a terminat sa zic cu vreo 30minute inainte de Balea. A fost la limita.)
- daca nu aveti conditie fizica, asteptati-va la niste timpi mai mari decat cei ce ii vedeti pe semne.
- nu prea este semnal (cel putin pe VDF si ORG).
- NU lasati mizerie in urma voastra.

Ultima parte pana la Balea...
 Pregatirile finale...
 Lacul Balea...
 "Fara ceata" (INMH)...



 Drumul gresit :)

 Fantomele...


 Teasere din partea soarelui si a norilor...





 Te-am urat... :)
 Lacul Caltun...
 Aproape acolo...
 Primul cort...
 "Fara vant" (INMH)...
 Lacul Caltun...
 O priveliste de ansamblu...


 Dimineata urmatoare...
 Varful Negoiu...
 De la coborare...




Incepe coborarea... 
 O ultima privire de la inaltime...


Multumiri colegilor de traseu. In special multumiri lui Cosmin :)